EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, silmänliikkeen poisherkistäminen ja uudelleen prosessointi

Menetelmän kehittänyt psykologian tohtori Francine Shapiro huomasi silmänliikkeiden muuttuvan häiritsevien ajatusten pulpahtaessa mieleen. EMDR:n apu liittyy samaan mekanismiin, jolla psyykkinen trauma syntyy. Traumaattisissa kokemuksissa aivojen oma tietojenkäsittely ei toimi normaalisti vaan aivoissa syntyy ikäänkuin oikosulku.

Silmänliikkeet kuuluvat kehon automaattiseen informaation käsittelyprosessiin. REM-unessakin silmät liikkuvat nopeasti puolelta toiselle. Tämä prosessi palvelee tasapainon palauttamista ja purkaa psyykkistä kuormitusta.

EMDR ei ole ns. itsenäinen terapiamuoto. Menetelmää käytetään sovitusti osana traumaterapiaa, kun kyseessä on ns. "koteloitunut / lukkiutunut" trauma, jolle ei ole sanallista ilmaisua tai johon liittyviä tunteita ei tunnisteta. On kuitenkin aina parempi jos traumaattiset tilanteet voitaisiin työstää tuoreeltaan, vaikkei se ole mahdotonta vuosikymmenten jälkeenkään.

Hoitoa vaativa trauma voi olla mikä tahansa äkillinen negatiivinen kokemus, jolla on ollut voimakas vaikutus ihmisen psyykkeelle, jota muistellessa tulee epämiellyttävä olo. Kukaan ulkopuolinen ei voi määritellä sitä, mikä on sinulle trauma tai mikä ei ole, sillä jokainen reagoi omalla tavallaan. Kyseessä voi siis olla riitatilanne, koulukiusaaminen, irtisanominen, hissiin jääminen, avioero, luonnon katastrofi, lemmikkieläimen sairastuminen tai kuolema, oma tai läheisen sairastuminen, väkivallan uhka, fyysinen tai psyykkinen väkivalta, kolari, tulipalo, läheisen kuolema, ryöstö, raiskaus, seksuaalinen hyväksiköyttö, insesti, läheisen itsemurha, itsemurhan tehneen löytäminen...

Traumaattinen kokemus voi olla myös pitkää jatkunut ja hoitotarpeen aktivoi jokin muu kriisi, esim. ihmissuhdevaikeudet, työstä irtisanominen, fyysinen sairaus, uupumus, masennus...